Friday, November 22nd, 2019
Close X

Interface Names Eco-Park for Colombia Global Design Winner of “Reconnect Your Space” Competition

Jesus_Interface ReConnect Winner, Jesús PertuzINVC, Mumbai,

"Rebolo Eco-Park" designed by Jesús Pertuz of Paris has been selected as the winner of Interface, Inc.’s (NASDAQ:TILE) “Reconnect Your Space” competition. The competition invited architects, designers and students to submit their visions for how biophilia can influence the design of a new or existing space, either within interior built environments or outside in cities. Biophilic design incorporates natural elements into manmade environments in order to help people feel and perform better.      Rebolo Eco-Park was selected as the most unique, inspiring and purposeful way of reconnecting a space with nature. The winning entry was inspired by Rebolo, a low-income neighborhood located in Barranquilla, Colombia, a northern part of the country on the Caribbean Sea that serves as a major industrial, maritime port. The aim of Pertuz’s submission was to improve the community where he grew up by creating a space for social interaction and integration, and as he states: “giving them back a sense of pride and dignity.” Pertuz is currently pursuing a master of architecture degree from the renowned l'École National Supérieur d'Architecture Paris Val de Seine in Paris. “This idea was haunting me since a sleepless night at the end of the summer and I just needed a way to take it out and share it with the world,” said Pertuz. “I believe that spaces have a strong and direct impact on people's behavior. When we empower somebody or a community through design, they are more likely to respond by developing a sense of ownership and responsibility to each other, to their environment, to their community, their neighborhood, and the rest of the world.” Rebolo Eco-Park incorporates flower, aromatic and community gardens, along with fruit trees, new social “eco-housing” and a meadow. Within the entry an image of the meadow depicts a section of the Rebolo Canal that collects storm-water surrounded by flora, fauna and people walking, running, biking, resting and enjoying the vibrancy of the space. Together, these elements form a linear park along either side of the canal. Pertuz’s plan calls for rehabilitating the canal and to connect destinations—the center of the city to a river—while serving as a public one.   According to Pertuz, “What is special about this particular canal is the fact that it is located in one of the most popular neighborhoods in Barranquilla, despite the fact that most people live in poverty it is still one of the most culturally vibrant communities in the city.”Through the competition, designers had the opportunity to bring their biophilic visions to life and help advance biophilic design. More than 220 entries were submitted after entrants visited the “Reconnect Your Space” page via www.interfacereconnect.com to upload an image (sketch, drawing, rendering) of their vision for reconnecting a favorite space with nature. The competition also called for a description of their entry in 500 words or less.

Comments

CAPTCHA code

Users Comment